Nederlands (Nederland) Deutsch (Deutschland) English (United Kingdom)

In- en outdoor activiteiten

Ons bedrijf ligt aan de voet van de zeedijk, waar u heerlijk kunt uitwaaien. Op en om ons erf is er van alles te zien en te beleven. Zo hebben wij verscheidene exposities en kleine musea. Onze 24 meter hoge voormalige voedersilo is omgebouwd tot uitkijktoren, waarvandaan u een prachtig uitzicht heeft op de Waddeneilanden, het buitendijks gebied en het terpenlandschap. Kinderen kunnen naar hartenlust spelen in onze ruime overdekte speelhal. Ook als u op zoek bent naar een actieve of spannende outdoor activiteit, bent u bij ons aan het juiste adres.

 

Uitkijktoren

Onze voormalige voedersilo is omgebouwd tot uitkijktoren. In de silo is een trappenhuis aangebracht dat u brengt naar het 24 meter hoge uitkijkplateau. Daar vandaan heeft u een prachtig uitzicht over de zeedijk over het adembenemend mooie landschap dat sinds 2009 op de Werelderfgoedlijst van Unesco staat. Maar ook heeft u een indrukwekkend uitzicht over het Friese terpenlandschap. Bij mooi weer zijn ook de Waddeneilanden goed zichtbaar. Voor de durfal is het mogelijk om onder professionele begeleiding van de toren te abseilen!

 

Overdekte speelhal

In onze ruime overdekte speelhal kunnen kinderen hun hart ophalen. In de boerderij is een ruimte speciaal ingericht voor kinderen. Er is onder andere een grote trampoline, een vrolijke kruiptunnel, kleine en grote bouwblokken, een piratenschip met glijbaan en grote krijtborden om mooie tekeningen op te maken.

Ook de oudere kinderen kunnen zich hier prima vermaken met de voetbaltafel, tafeltennistafel, air-hockeyspel , midgetgolfbaan en reuze sjoelbak.

Heerlijk naar hartenlust spelen, springen, kruipen, glijden, bouwen en tekenen bij De SeedyksterToer!

 

Outdoor activiteiten

Als u op zoek bent naar een actieve of spannende outdoor activiteit, bent u bij ons aan het juiste adres. Zo is er mogelijkheid om bij ons te:

 

Wadlopen

Maak een schitterende tocht over het Wad onder begeleiding van een gids van Wadloopcentrum Fryslân. 

 

Abseilen

Voor de echte durfal is het mogelijk onder professionele begeleiding vanaf onze 24 meter hoge uitkijktoren te abseilen.  Leuk voor bijvoorbeeld een uitdagend vrijgezellen- of personeelsfeest.

 

Boogschieten

Met boogschieten worden met behulp van een boog pijlen op het doel afgeschoten. Boogschieten was vroeger een jachtwapen, maar is tegenwoordig een concentratiesport, waarbij behendigheid, een goede houding,  concentratie en een goede oog- hand coördinatie nodig zijn.

 

GPS tocht

GPS tochten zijn een gezellig en actief uitje voor teams, vrienden, families en collega`s. Met behulp van een GPS ontvanger ga je op pad op zoek naar aanwijzingen en geheime locaties. Voor 15 juli kunnen deze tochten alleen binnendijks plaatsvinden. Na 15 juli is het ook mogelijk om buitendijks een GPS tocht te maken.

 

Musea en exposities

 

Juttersmuseum

In het juttersmuseum vindt u een bonte verzameling van spullen die zijn aangespoeld aan de Waddenkust bij Zwarte Haan. Van viskisten tot schoenen en van zeeboeien tot flessenpost, u kunt het zo gek niet verzinnen of het is hier te vinden. Alle spullen zijn verzameld door ‘bútsoeker’ Leendert Ferwerda uit Sint Annaparochie. Meer dan 20 jaar lang fietste de strandjutter 2 keer per dag bij hoog water langs de kust bij Zwarte Haan, op zoek naar wat de zee terug gaf. Alles wat heel was, nam hij mee. Het resultaat hiervan ziet u bij ons.

 

Slikwerkersexpositie

In onze voormalige melkstal is een unieke collectie gereedschappen en foto’s over het ‘slykwurk’ achter de zeedijk tussen het Noarderleech en Holwerd te bewonderen. De spullen vertellen het verhaal van al die mensen die jarenlang aan het werk waren in de landaanwinning buitendijks. Arbeiders die na de Tweede Wereldoorlog geen werk hadden, moesten via de DUW (Dienst Uitvoering Werken) achter de zeedijk ‘yn it slyk’ en ook daarna is er nog tientallen jaren hard gewerkt aan het winnen van land uit zee. De gereedschappen en attributen die bij de landaanwinning werden gebruikt, zoals de ‘slykslide’, de ‘seadelichters’, de scheppen voor het ‘grippeljen’ en de ‘pipegaal’, zijn allemaal bij ons te bekijken, evenals een unieke verzameling foto’s en een film die destijds achter de zeedijk is gemaakt.

 

Expositie van vliegtuigonderdelen en bomscherven uit de Tweede Wereldoorlog

Vanaf 2017 is bij ons een bijzondere expositie van onder meer vliegtuigonderdelen en bomscherven uit de Tweede Wereldoorlog te zien.

De expositie is samengesteld door Harry Feenstra uit Blije. Hij toont bij De SeedyksterToer hoofdzakelijk door hem zelf in het waddengebied gevonden onderdelen van vliegtuigen, die in de Tweede Wereldoorlog verongelukten tussen Zwarte Haan en Schiermonnikoog. Het gaat onder meer om een brandstoftank, propellerblad en radiateur van een vliegtuig. Ook is er een zuurstoftank van een Amerikaanse bommenwerper te zien, de staart van een Britse bom die gevonden is op de Engelsmanplaat en het rompdeel van een Duits vliegtuig dat bij Rottumeroog lag. Verder zijn er tal van vliegtuigonderdelen en bomscherven te zien die gevonden zijn in deze regio.

Filmpje Fryske gea

https://www.youtube.com/watch?v=Azs0uV26QtE

Enkele bijbehorende foto's met verhaal

                           

 

 

Expositie Paardenredding 2006

In 2006 was het Buitendijks gebied ter hoogte van De SeedyksterToer even het middelpunt van de wereld. In de nacht van 31 oktober op 1 november woedde in Nederland een zware noordwesterstorm, die het Buitendijkse land deed onderlopen. Een kudde van ongeveer 200 paarden werd door het snel stijgende water verrast en zocht haar toevlucht tot een hoger gelegen ‘eilandje’. Volledig ingesloten door het hoge water, kon de kudde geen kant meer op.

Een eerste reddingsactie, uitgevoerd door de Koninklijke Landmacht, mislukte. Op 3 november volgde een nieuwe poging, waarbij 4 amazones te paard door het water naar de kudde reden en 2 op het vaste land bleven. Bedoeling was de leidende merrie van de kudde te halsteren en deze naar de wal te leiden, in de hoop dat de andere paarden zouden volgen. Het halsteren bleek niet nodig, de kudde volgde de amazones vanzelf naar de wal. Na ongeveer 15 minuten hadden alle paarden het vaste land bereikt. Van de ruim 200 paarden overleden er 25 door verdrinking, onderkoeling of longontsteking.

Bij ons kunt u alle beelden van de reddingsactie nog eens rustig bekijken in onze permanente expositie. Ook het opvallende witte paard uit de kudde, dat wereldberoemd werd door een foto van fotograaf Laurens Aaij en na de redding door ons geadopteerd werd, staat nog steeds bij ons op stal.