• darkblurbg
  Natuurexcursietocht dwars door Noord-Oost en Noord-West Fryslân
 • darkblurbg
  VAN TERP NAAR WAD EN GEWAS
 • darkblurbg
  Natuurexcursietocht dwars door Noord-Oost en Noord-West Fryslân
 • darkblurbg
  VAN TERP NAAR WAD EN GEWAS

Boek nu een Middagtocht met de Panoramawagen van De Seedykster Toer!

Start 6 juni 2019 vanuit Marrum, bij de Seedykstertoer. Beleef mee hoe mensen wonen en werken met de Waddenzee en hoe de landbouw zich hier heeft ontwikkeld in Noord-Fryslân. Belangrijk voor ons voedsel! En voor de natuur! In Wereld Erfgoed.

De tocht begint om 13.30 uur, onderweg fris verkrijgbaar. 

De route gaat eerst naar de Waddenkust: de omslag in de 70-er jaren van de vorige eeuw van landaanwinning naar natuur in het Waddengebied is met deze tocht te zien en te beleven. 

Ook komt de tocht langs het monument van de Paarden Redding van 2006, iets wat bij veel mensen nog op het netvlies staat!  

En dan vervolgen onze tocht naar het nieuwe gemaal “De Heining”, een gemaal waar visjes zoals de stekelbaarsjes en de glasaaltjes staan de te popelen om in of uit te zwemmen en daarna gaan we richting de kwelders.

Het unieke van deze tocht is dat we in een gebied komen van Het Fryske Gea (de provinciale vereniging voor natuurbescherming in Fryslân), het Noorderleegh (kwelder),  Er wordt vertelt door gidsen uit de praktijk: mensen die dit gebied hebben zien ontwikkelen en veranderen.

En dan gaan we naar de echte Waddenzee! Aan de Zeedijk.

Vervolgens gaat de tocht over een mooie route door het gebied naar de Oudebildtdijk. Hier staat op een speciale plaats een schuur klaar waar veel gewassen zijn te bewonderen wat er zo allemaal is verbouwd  (ooit) verbouwde gewassen, waarbij ook de veranderingen in de tijd en het klimaat zichtbaar zijn. Er is een rondleiding van ongeveer 1 uur. En wat te drinken. 

En dan terug naar De Seedykstertoer, langs mooie paden en laantjes, met uitleg over historische cultuur.

DATA van deze tocht zijn:  6 juni -27 juni-18juli-1 aug.-15 aug. - 29 aug.

 

Deze tocht  kost incl. koffie /thee / fris + traditioneel fries hapje € 32,50 p.p.

De start is bij de Seedykstertoer  
Aanmelden kan tot de dag van tevoren tot 12.00 uur, via info@seedykstertoer.nl of op telefoonnummer 06-22510117 of 0518-411434  

Deze tocht kan ook in combinatie naar de terp van Hegebeintum: de eerste ideeën van vroeger om droge voeten te houden. Hier is de eerste stop. Excursie langs oudheden en bezichtiging van Eeuwenoude kerk, met rouwborden en eeuwenoude verhalen. En daarna naar de Kwelders, maar dan niet naar de Gewassenvelden in de oude gemeente It Bildt
Duitse en Engels vertaling in wagen aanwezig van wat onderweg te zien is. 

DATA van deze tocht zijn:  11 juni - 4 juli - 25 juli - 8 augustus - 22 augustus - 12 september.

bestel tijdig!

De route gaat eerst naar de terp van Hogebeintum: de eerste ideeën van vroeger om droge voeten te houden. Hier is De route gaat eerst naar de terp van Hogebeintum: de eerste ideeën van vroeger om droge voeten te houden. Hier is de eerste stop. Excursie langs oudheden en bezichtiging van de eeuwenoude kerk, met rouwborden en eeuwenoude verhalen.